Camino de Santiago

Hvert år valfarter en stor mængde mennesker til Europa for at gå Camino de Santiago – en vandrerute for moderne pilgrimme ned gennem Europa, der ender ved Santiago de Compostela i det nordlige Spanien.

Her siges det, at apostlen Jacob den Ældre ligger begravet i byens katedral. For nogle stopper pilgrimsrejsen der, mens andre fortsætter et stykke endnu og følger vejen helt til Verdens Ende ved Finisterre, som også ligger i Spanien.

I denne artikel vil vi dykke lidt ned i denne pilgrimsrejse, som tiltrækker tusindvis af mennesker hvert år, og vi vil selvfølgelig have et særlige fokus på Camino Portugués, som er den portugisiske del af turen.

Ruten var engang en del af en romersk handelsrute, som endte ved det, romerne kaldte Finnisterrae. Det betyder helt bogstaveligt jordens ende og antyder, at romerne anså dette sted for at være lige netop det. Senere blev den en rute for pilgrimsrejsende, der søgte åndelig ro og vejledning hos graven af apostlen Jacob.

Jacob den Ældre var efter sigende en af Jesu’ 12 apostle. Han led martyrdøden og blev begravet i Santiago de Compostela i Galicien i Spanien, hvor han menes at have missioneret. Efter hans begravelse skete der to mirakler, og han blev derved ophøjet til helgenstatus, og omkring år 1000 begyndte folk så at valfarte til hans gravsted.

Dermed opstod Camino de Santiago, som netop betyder vejen til Santiago. Undervejs samler de vandrende muslingeskaller eller Jacobsskaller, som de kaldes, op. Skallerne blev efter sigende båret af apostlen og mange pilgrimsrejsende tillægger dem særlige evner eller beholder dem som et særligt minde om turen.

Camino de Santiago fra Portugal

Camino Portugúes

Der er mange veje til Santiago, og den mest populære er Camino Francés (Den franske vej), som starter i Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrig og (som alle andre veje) ender i Santiago de Compostela. Det er en distance på 780 km., og man skal kunne afsætte omkring en måned til halvanden til vandringen. På alle ruterne er der vandrehjem og muligheder for mad, drikke og hvile. Den er så populær, fordi vandrerne bliver taget igennem et væld af forskellige landskaber og får blandt andet oplevet både bjerge, ørkener og smukke, grønne områder.

En anden populær rute er Camino Primitivo. Denne rute er den ældste og starter i Sebrayo i Spanien. Man skal gerne kunne afsætte et par uger til rutens 365 km., og det er en fordel at være i god form samt at være vant til at vandre, da det er en naturrute med mange bjerge og dermed mange stigninger og nedstigninger.

Man kan også vælge at gå på ruten Camino Portugúes. Denne skønne rute har flere indgangspunkter og rutens længde afhænger af, hvor du vælger at starte. De fleste vælger at starte enten i Porto eller i Portugals hovedstad Lissabon. Starter du i Porto skal du gå omkring 248 km igennem det nordlige Portugal og Galicien, og du vil opleve både bjerge, grønne bakker, og smukke skove på din vej, før du krydser broen over floden Minho, som tager dig til Galicien. Vælger du derimod at starte din pilgrimsfærd i Lissabon, får du den fulde længde af ruten, og du skal beregne omkring en måneds tid til den 633 km lange tur.

Uanset, hvilken by du vælger at starte i, er både Porto og Lissabon umådeligt smukke steder, og vi anbefaler, at du lægger lidt ekstra tid til din rejse, så du kan opleve, hvad disse fantastiske steder har at byde på. Begge byer er på UNESCOs verdensarvsliste ligesom ruten i sig selv også byder på flere steder, der også optræder på listen.

I Lissabon kan du for eksempel opleve det majestætiske Belémtårn og Jeronimos kloster, og du kan tage med sporvogn 28 gennem de snørklede og vidunderligt finurlige gader. Du kan danse natten væk eller besøge det populære Casino Lisboa i hjertet af Lissabon, hvor du kan fordybe dig i et af verdens ældste tidsfordriv såsom spillet blackjack, som faktisk var et spil, der angiveligt først blev spillet i Spanien, hvor det blev kaldt veintiuna (21).

Du kan også besøge et af de verdensberømte museer i byen, såsom Berardo-museet for moderne og nutidig kunst eller Museu de Marinha, som huser mange flotte skibe og spændende fortællinger om Portugals søfartshistorie.

Vælger du at starte i Porto, er der også masser at give sig til, hvis du vil have et par ekstra dage til at opleve byen.

Du kan blandt andet tage på sejltur på den smukke flod eller se et skønt Fado-show. Når du går på Camino Portugúes, vil du kunne finde herberger og vandrehjem spredt ud over ruten, ligesom at du vil komme igennem små, vidunderlige landsbyer, og du vil kunne møde de lokale mange steder på ruten.

Når først broen til Galicien er blevet krydset, vil du blive mødt af en skøn lille fiskerby, hvor du kan få frisk fisk og lade godt op, inden turen går videre. Det er en rute med mange forskellige landskaber, og derfor er det godt at have styr på sit grej – det er værd at bruge en god rum tid på research, inden du drager afsted.

De fleste på ruten taler engelsk, og ellers er sproget portugisisk. Du kan dog komme langt med et par høflighedsfraser. Hvis du er blevet nysgerrig på at gå caminoen og måske i særdeleshed den portugisiske del af den, så kan du finde flere oplysninger her. Buen Camino!  

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top