Portugals rige historie: Et indblik

I bunden af Europa lige til vest for Spanien ligger Portugal og vugger blidt i Atlanterhavets bølger. Landet er kendt for mange ting blandt andet fodbold, og at de er en del af pilgrimsruten Santiago de Camino, som lige nu er meget populær.

Landet er en tidligere stormagt, der engang havde et stort antal kolonier under sig, er i dag en attraktiv og meget smuk feriedestination. Portugal blev opdaget grundlagt i år 868 og er dermed ét af de ældste lande i Europe. I denne lille artikel skal vi dykke helt ned i Portugals fascinerende og farverige historie som en europæisk stormagt.

Små og (måske) ukendte facts

Der er mange små og interessante fakta om Portugal, som måske ikke er almen viden. Et eksempel er, at halvdelen af den verden, som vi kender i dag, engang tilhørte Portugal. Et andet er, at verdens ældste boghandel ligger i Portugal. Der er også det sjove faktum, at udover at Portugal har en masse virkelig dygtige fodboldspillere som for eksempel Luis Figo og stjernespilleren Christiano Ronaldo, så lagde landet også for nylig scene til en del af World Poker Tour, hvor man often kan finde store professionelle pokerspillere som for eksempel Felix Schneiders og Chris Moneymaker.

Sproget, der tales i Portugal, er portugisisk, og møntfoden, der bruges, er Euro ligesom i store dele af det øvrige Europa. Landet er ikke stort, og indbyggertallet er faktisk kun dobbelt så stort som Danmark. Derfor kommer det måske som en imponerende overraskelse, at Portugal faktisk ejede virkelig meget land engang.

Lad os se lidt på hvordan det kunne lade sig gøre.

Stormagten Portugal

Praia de Santa Cruz

Portugal har mere eller mindre været beboet lige så længe, der har været mennesker. Dengang var det kun et område, der blev brugt både som gennemgangsland og som hjemsted for flere forskellige stammer. I 210 f.Kr. blev Portugal invaderet af Romerriget, men folket i det portugisiske område gjorde oprør og kæmpede mod romerne i mange år. I årtierne efter blev Portugal invaderet utallige gange af mange forskellige folkeslag. Nogle holdt stand i en rum tid og okkuperede hele eller en del af landet i måneder eller år – det var først i 711, at en lille gruppe fra Nordafrika formåede at invadere hele det sydlige område. De kunne dog ikke holde stand i den nordlige del, og en lille modstandsgruppe blev dannet.

Denne modstandsgruppe voksede og voksede og fik til sidst overtaget hele landet. I 868 fik landet så endelig sit navn, og Portugal var blevet til.

Derefter gik det stærkt og allerede i i det femtende århundrede, var Portugal en virkelig stor spiller på verdensplan. De stod meget stærkt på opdagelsesfronten, for det var dengang, hvor alle lande tog ud i Verden og vendte tilbage med noget nyt. Nye planter, nye krydderier eller med beretninger om, at der var blevet fundet et nyt og ukendt land. Ofte var disse ”ukendte” lande dog allerede beboet af indfødte, men det stoppede ikke de vestlige opdagelsesrejsende fra at tage ud og gøre krav på landet og alt, der hørte til. De to portugisiske opdagelsesrejsende Bartholomeu Dias og Vasco de Gama rejste blandt andet til Sydamerika, Asien, og Afrika, hvor de gjorde krav på og koloniserede store dele af landene.

I 1500 nåede portugiserne til Brasilien, som de gjorde krav på. De brugte indbyggerne til at arbejde i markerne, hvor der blev dyrket bomuld, kaffe og sukker, som kunne eksporteres og sælges til andre lande. Brasilien var en del af Portugals imperie indtil 1822. I samme tidsrum herskede Portugal også over de afrikanske lande Angola og Mozambique, hvorfra de fik guld og diamanter, og landene Cap Verde, Sao Tome, og Principe.

Den indiske region Goa var også en del af Portugal og herfra kom der en masse nye og spændende krydderier, indtil Gao i 1961 atter blev en del af Indien. På grund af denne portugisiske indflydelse, så er der i dag mange katolikker i Gao i et Indien, der ellers har en tung overvægt af hinduister.

Øst Timor og Macau var også en del af Portugals kæmpe imperium, og alt i alt besatte og koloniserede Portugal omkring 50 lande i koloniseringens højtid. De er selvfølgelig alle uafhængige i dag, men den sidste koloni blev faktisk ikke frigjort før 1999. Det var netop den kinesiske region Macau, der efter 442 år under portugisisk vælde, blev frigjort og returneret til kineserne. I dag hjælper Portugal mange af sine tidligere kolonier, og der er stadig stærke bånd mellem landene.

Portugal er i dag en stærk politisk spiller i verden, en stormagt set fra et kulturelt synspunkt, og et yndet feriested for mange. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top