Porto – Alt om rejser til Porto

Porto

Her samler jeg information om rejser til Porto og omegn. Der er lidt af hvert, så rul bare ned over siden for at lære mere om byen som helhed!

Seværdigheder i Porto

Porto har mange smukke og unikke seværdigheder. De bedste attraktioner ligger forholdsvis centralt, og det er let at komme rundt.

Denne artikel er blot en opsamling af generel information om Porto – men du kan klikke dig videre til min mere dybdegående artikel om seværdighederne i Porto lige her.

Hotel i Porto

Selvom turismen ikke er lige så stor i Porto, som den er i Lissabon, så er den stadig ganske betragtelig. Af den grund er der masser af hoteller, vandrehjem og ferielejligheder.

De fleste rejsende foretrækker at bo på hotel. Derfor har jeg skrevet en artikel med guides til et par af de mest oplagte hoteller i Porto – og den bliver publiceret meget snart.

Indtil da kan du finde de 10 bedste hoteller i Porto ved at bruge denne oversigt fra Booking.com. Klik her.

At finde en ferielejlighed i Porto er noget, som jeg personligt foretrækker. Det giver en vis frihed, og man kan bo som lokal i en periode. Airbnb er et glimrende sted at lede efter ferielejligheder.

Hvor skal man bo i Porto?

Find helst et hotel eller en lejlighed centralt, dvs. i nærheden af São Bento-togstationen ELLER i Boavista-området, som er et mere moderne centrum nordvest på, men med kort afstand til det historiske centrum alligevel (30 minutter på ben – 5-10 minutter med metro).

Min personlige favoritbeliggenhed i Porto er ved Avenida dos Aliados, som er fuldstændigt centralt i byen. Herfra har du gåafstand til det meste. Et udmærket hotel ved Aliados, som i øvrigt er ret prisvenligt, er Hotel Aliados. Det er trestjernet og er ikke byens absolut bedste hotel, men det er det mest centrale, det er charmerende, og priserne starter under 500 kroner per nat for to personer, hvilket er billigt.

Hvis du leder efter et finere alternativ til Hotel Aliados, kan du se nærmere på Hotel Infante Sagres. Det ligger lige i nærheden – ikke på selve Avenida dos Aliados, men på en af sidevejene. Her er der tale om et femstjernet hotel, hvor service er absolut i top. Hotellet har det hele. Det er så også lidt dyrere, men igen: Hvis du ønsker et billigere alternativ, kan du bare vælge Hotel Aliados, som blev nævnt før. På den måde er der flere valgmuligheder, alt efter budget.

Der er dog ingen deciderede dårlige områder i Porto. Ribeira-området har det dårligste ry – det er her de fattige bor, overraskende nok. Men det gør det ikke ufarligt, eller mindre interessant, eller mindre historisk.

At bo omkring Rua de Santa Catarina er oplagt, hvis du er vild med shopping. En dyr gade at bo på, men som alternativ kan du måske finde en ferielejlighed eller et godt hotel på en af de omkringliggende gader. Rua da Alegria, en nærmest parallel vej til Rua de Santa Catarina, er super dejlig.

Fly til Porto

Portugal har tre store lufthavne: Lissabon, Porto og Faro. Portos fungerer som et stort trafikpunkt for hele det nordlige Portugal, så der er masser af trafik, og masser af fly til og fra Francisco de Sá Carneiro aeroporto.

Her finder du en guide til at komme til og fra Portos lufthavn.

Transport rundt i Porto

Porto har en rigtig fornuftig metro, der dækker hele den centrale del, og endda også et par af nabobyerne. Du kan endda suse hele vejen op til Povoa de Varzim med metroen, en smuk by med kasino og hyppige koncerter. Metroen kører også over Douro-floden til Vila Nova de Gaia, samt østpå mod Gondomar. Den kører også frem og tilbage fra lufthavnen. Med andre ord dækker den rigtigt godt.

For at køre i metroen får du brug for et metrokort, som optankes. Det koster 50 cent. Herefter koster en enkelt tur fra 1.80 euro og op, alt efter hvor lang turen er. For omkring 6 euro kan du køre ubegrænset i et døgn. Metrokortet købes og optankes i automater, som står på alle stationer. Herefter skal de checkes ind ved små maskiner, der også står ved stationerne. På samme måde som rejsekort herhjemme i Danmark. Dog er det ikke nødvendigt at checke ud i Porto. Du checker bare ind, og det er det.

Der er sjældent vagter og billetkontrollører i metroen, med undtagelse af ved den centrale Trindade station.

Metroen åbner kl. 6 om morgenen, mens det sidste tog forlader Estádio do Dragão omkring kl. 1. Ventetiderne kan variere, men de er ofte kortest midt på dagen (omkring 5 minutter for hver afgang) og optil 20 minutter om aftenen/natten.

Du kan også tage busser rundt i byen. De kører også regelmæssigt, men jeg har meget lidt erfaring med dem, så jeg anbefaler generelt metroen.

Leje af bil kan også lade sig gøre. Derudover er der taxier, men de er overraskende dyre. Cykler kan lejes, men cykling er ikke synderligt populært her.

I centrum kan du sagtens gå frem og tilbage. Der er ikke nær så mange bakker som i Lissabon, og byen er en hel del mindre. Dog får du brug for metro/bus/taxa, hvis du vil uden for de helt centrale dele af byen. Eksempelvis er mange af byens indkøbscentre placeret et par kilometer udenfor, og her er det oplagt at tage metroen.

Interessante byer i nærheden

Hvis du har tid nok, så er det interessant også at besøge andre byer i det nordlige Portugal, når du er i Porto.

Porto fortjener mindst 3 dage for sig selv, da der er meget at lave, se og opleve. Men hvis du har en hel uge i byen, eller måske endda mere, så er det i den grad oplagt med et par hurtige ture til andre byer.

Guimarães er måske den mest oplagte. Den opfattes som Portugals fødeby og har masser af historiske attraktioner. Den er kun en lille togtur væk fra Portos centrale station.

Det samme er Braga, som også er interessant på sin helt egen måde. Det er Portugals religiøse centrum, hvilket er et indtryk, som man hurtigt får. Der er interessant arkitektur i Braga, og byen er mindre end en time væk fra Porto.

Togbilletter til Guimarães og Coimbra fås til godt 4-5 euro. De kan både bestilles online i forvejen, men de kan også bare købes på stationen.

På lidt over en time kan du også komme til Coimbra. Dog vil jeg personligt mene, at et besøg til Coimbra bør være mere end bare en endagstur, men hvis du holder til i Porto er det dog stadig super oplagt at tage til Coimbra en enkelt dag, hvis du får mulighed for det. Det er en spændende universitetsby, og om end den ikke har samme størrelse som Lissabon og Porto, så har den rigeligt at byde på.

For 12 euro kan du tage bussen til Vigo i det nordvestlige Spanien. Det varer mellem 2-3 timer, så det bør nok være mere end en endagstur. En anden bus fortsætter hele vejen til A Coruña, som ligger i den allerøverste del af Galicien.

Hvis du vil til Lissabon, så tager det godt tre timer med tog. Togene går regelmæssigt fra Campanhã stationen, som ligger østligt i Porto. Du kan komme til Campanhã via metroen og via den centrale São Bento station.

Sprog og kommunikation

Alle taler portugisisk i Porto. Mange er dog også rigtigt gode til engelsk, så kommunikationen er sjældent et problem. Spansk forståes nogenlunde, om end jeg altid vil anbefale at lære en smule portugisisk. Ved at øve 1 time om dagen en uge før afrejse kan man faktisk nå en del. Lån en bog om portugisisk på biblioteket, eller benyt en mobilapplikation som Duolingo for at lære.

Sikkerhed i Porto

Porto er en ultra sikker by, hvor man kan bevæge sig frit rundt hele døgnet rundt uden de store problemer. Den begrænsede kriminalitet, som der er i Porto såvel som i alle nævneværdige byer i verden, går næsten aldrig udover turister.

Portugisere er meget venlige og vil gerne hjælpe, når du spørger om det.

Politiet kan kontaktes i nødstilfælde. Alarmcentralen har samme nummer som den danske: 112.

Du kan også ringe til den danske ambassade i Lissabon: (+351) 21 351 2960

Den bedste måde at løse ikke-helbredsmæssige problemer på er ved at kontakte et femstjernet hotel. Selv hvis du ikke overnatter hos ét, fungerer det rigtigt godt at gå ind at fortælle om sin situation. De har alle de rette kontakter og er vant til at hjælpe rejsende.

Vejret i Porto – Noter om vejrforhold

Vejret i Porto er varmere end herhjemme. Selv i det tidlige forår kan det være dejlige 20 grader, og det samme gælder i efteråret. Om sommeren kan det blive varmt, om end ikke lige så varmt som i Lissabon og i Algarve.

Dog regner det ofte en del i Porto. Langt mere end i de fleste andre dele af landet. Derfor er det altid smart at købe en paraply, da du med sikkerhed kan forvente mindst én regnvejrsdag, hvis du bliver i mere end bare et par dage. De kan købes til få euro flere steder i byen.

Tag på stranden

Der er ikke nogen strand i Portos centrum, da den ikke ligger helt ude ved kysten, men derimod ved en flod. Dog er der ikke langt til stranden. Tag vestpå mod Foz, som er det rige område, og her er der fine strande. Du kan også vælge at tage lidt syd på mod Vila Nova de Gaia og derefter vestpå. Her er der også gode strande.

Matosinhos er den mest populære stranddestination blandt Portos lokale. Du kan nå den med metroen, eller du kan køre selv: I alle tilfælde er det en rigtig kort tur. Matosinhos er i sig selv også en fortryllende lille by, om end det selvfølgelig er strandlivet, der er fokus på.

Interessante facts om Porto

Facts og viden, der kan være interessant at kende til under rejse til Porto:

 • Næststørste by i Portugal efter Lissabon
 • Næsten 300.000 indbyggere i den indre by
 • Dog hele 2,4 millioner i hele byområdet – Nordportugal er særdeles befolkningsrigt
 • Nabobyen Vila Nova de Gaia har faktisk lige så mange indbyggere som Portos centrum – dog ugen nær så mange store attraktioner
 • Højeste punkt: Monte Tadeu (149 meter)
 • Laveste punkt: Atlanterhavet ved Foz do Douro (0 meter)
 • Den vigtigste by i Nordportugal – nogle vil endda sige i hele Portugal, som følge af industrien
 • Rigtigt gode transportmuligheder: Lufthavn, tog, bus, metro, taxi, kørebaner
 • Mange broer – omtales som Cidade das Pontes
 • Gammelt og moderne på samme tid – ses især på bygningerne
 • Hjemsted for masser af sport. Tidligere var der Formel 1 race i byen. Kendt maraton har altid fundet sted. Tennis, golf og cricket er alle udbredte. Mest kendt af alt er fodbold og fodboldklubben FC Porto, der vandt Champions League i fodbold for lidt over et årti siden
 • Tvillingeby med Vigo i Spanien, som er forholdsvis tæt på Porto, og som minder rigtigt meget om byen

Historisk baggrundsviden om Porto

Herover var der lidt generelle facts, som kan være relevante om Porto, som den er lige nu. Men hvad med historien? Her er lidt hurtig og letlæselig viden:

 • Historien går tilbage til ca. 300 f.Kr.
 • Her blev byen grundlagt af keltere
 • På det tidspunkt var det nuværende Lissabon og det nuværende Braga de vigtigste byer i Portugal. Porto blev et handelscentrum
 • Beliggenheden ud til floden og samtidig tæt ved havet var også en kæmpe fordel for byens udvikling
 • Blev optaget i Romerriget, om end den have begrænset betydning sammenlignet med Lissabon
 • Kom under kontrol af muslimer, men i en langt kortere periode end det meste af den iberiske halvø
 • Masser af skibe blev bygget i Porto i løbet af middelalderen. Det fortsatte et par hundrede år endnu, inden man opdagede Amerika under renæssancen. Her sejlede masser af opdagelsesrejsende af sted fra Portos nærområde
 • Senere blev byen kendt for vin, hvilket siden har været en af de absolut største eksportvarer fra Portugal. Vinene laves stadig og opbevares særligt i Vila Nova de Gaia på den anden side af floden
 • En engelsk handelspost blev lavet i Porto i 1700-tallet. Stort grundlag for de fremragende relationer mellem de to lande. Storbritannien og Portugal har været allierede og venskabelige i hundredevis af år
 • Adskillige broer blev bygget i 1800-tallet og med enkelte renoveringer, står de stadig den dag i dag. Flere af dem er ikoniske for byen
 • Gustav Eiffel, som også designede Eiffel-tårnet, har designet en af Portos broer
 • Det historiske centrum i Porto er nu på UNESCOs verdensarvliste, da det er unikt og meget middelalderagtigt
 • I moderne tider har der været masser af industri i Porto. Servicesektoren er også enorm, og byen har bedre uddannelsesmuligheder end de fleste andre storbyer i Sydeuropa, måske endda i hele Europa. Det er en af de mest populære byer i verden blandt universitetsstuderende, som ønsker at tage på udveksling

Har du spørgsmål om Porto?

Så spørg bare løs. Jeg har tilbragt masser af tid i Porto, kender et par lokale og har oplevet mange af de ting, som byen har at byde på.

Det kan gøres via kommentarfeltet herunder. Det kan også gøres via kontaktformularen, hvis du gerne vil holde henvendelsen privat.

Du er ligeledes velkommen til at kommentere, såfremt du har ekstra viden at dele om Porto. Det vil andre læsere med sikkerhed blive glade for.

8 kommentarer til “Porto – Alt om rejser til Porto”

 1. Lone Algreen Nielsen

  Hej.
  Vi er et ægtepar i vores bedste alder. Vi vil gerne en måned til Portugal på egen hånd. Vi vil starte i Porto herefter leje en bil og køre rundt. Er det muligt man bare kan køre ind på vingårde eller andet på vejen til Lissabon for overnatning? Vi vil gerne over og opleve kors riderne op mod den Spanske grænse. Kan du anbefale en rute der til fra Porto? Herefter vil vi køre til Lissabon der har vi være før. Til sidst vil vi gøre ned langskysten til Al garve og udforske dette stykke land. Er der et billigt flyselskab du kan anbefale? Hvor er det sikkert at leje bil? 1000 tak hvis du vil svare mig på alle de spørgsmål.

 2. Hejsa
  Vi er fire voksne, der gerne vil besøge Porto og Douro. Kan det passe, at der ikke går direkte fly fra DK til Porto?
  Vh. Sussi

  1. RyanAir har en direkte rute mellem København og Porto, men den er lidt sæsonbetonet og ruten åbner som regel først i april.

 3. Hej
  Vi er 6 voksne, som er igang med at planlægge
  vores egen tur til porto.
  Vi er mangler en plan for vores tog tur fra Porto
  til “Casa Das Torres” De Oliveira Mesao Frio 5040-211 Portugal.

  Er der nogen der kan hjælpe

  Mvh
  BJ.

 4. Hej Er lige kommet til Porto. På vores første gåtur langs vandet midt på dagen bliver vi stoppet af 2 unge mand der truer os med en kniv og forlanger penge. Der gå nogle sekunder før situationens alvor gå op for os og vores råben for hjælp og politi for dem til at løbe væk så nej sikker sted er det ikke
  hvis sådan noget kan ske midt på dagen

  1. Jeg er ked af at høre, at I har haft den oplevelse. Håber ikke at der skete jer noget.

   Det er korrekt, at byen er blevet lidt mere usikker over de sidste to år (særligt i Boavista-området: de lokale mener, at det er på grund af stigende immigration af mennesker fra krigsprægede områder). Men når det så er sagt, er det stadig ret usandsynligt for de fleste rejsende at komme ud for noget. Jeg håber at I trods alt kan nyde resten af turen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top