Évora – En guide til Portugals gamle romerby

Évora rejseguide

Évora er en af de mest historiske byer i Portugal. Den står til at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2027, og det skyldes netop byens mange historiske attraktioner.

Historien går tilbage til de keltiske stammer, der grundlagde byen under navnet “Ebora”. Siden hen kom den under romersk kontrol – romerne erobrede den i 57 f.Kr. – og de begyndte at bygge løs, blandt andet med en bymur.

Det er især på grund af romerarkitekturen, at Évora er populær som rejsemål, men der er også flotte attraktioner fra den sene Middelalder, hvor portugiserne selv gjorde meget ud af byen.

Seværdigheder i Évora

Évora opleves bedst til fods, da mange seværdigheder ligger i det kompakte centrum.

Praça do Giraldo er den centrale plads, hvor turistkontoret ligger, og hvor du finder mange fine caféer. Santa Antão kirken ligger ved pladsen, og der er et par flotte monumenter og springvand.

Det romerske tempel er placeret på Évoras højeste punkt og er en seværdighed, man bare skal se. De romerske bade, bymurene, akvædukten, domkirken, og det famøse skeletkapel bør dernæst opleves. Disse betragtes som de bedste seværdigheder i Évora. Du kan opleve alle disse på en enkelt dag.

Hvis du mangler flere aktiviteter, så besøg Museu de Évora som er det primære bymuseum. Universitet, som stammer fra det 16. århundrede, er også værd at se.

Derudover er der en lang række kirker i byen og omegn, som kan være interessante.

Området omkring Évora er ikke lige så rigt på naturlig skønhed som andre dele af Portugal, men kan dog være charmerende alligevel, og hvis du har lejet bil er det sjovt nok at tage en køretur på de lokale landeveje.

Sådan kommer du til Évora

Du kan ikke flyve direkte til Évora. Du skal til en anden portugisisk lufthavn først.

Hvis du flyver til Lissabon, hvilket er nemmest, så kan du derfra tage tog, bus eller bil videre til Évora. Det tager lige i underkanten af 2 timer. Togbilletter købes på cp.pt, og billeje kan reserveres på forhånd via Expedia. Hvis du lejer bil i Lissabon, skal du først ud af byen, lidt mod syd, og så køre direkte mod øst. Størstedelen af turen er på A2- og A6-motorvejene.

Flyver du derimod til Faro på Algarvekysten, så kan du tage bil eller bus videre til Évora. Jeg vil anbefale at leje bil og køre selv: Det tager cirka 2,5 time via A2. Der går ingen direkte tog fra Faro til Évora, men du kan komme dertil med et skifte i Lissabon. Indimellem er der direkte busser fra Faro til Évora.

Fordi Évora ikke har sin egen internationale lufthavn, vælger mange at besøge byen som en del af en større rejseplan. Mange besøger den også som en smuttur, mens de er på ferie i Lissabon. Det er bestemt en mulighed.

Hoteller i Évora

Évora er en forholdsvis populær destination, så der er flere gode hoteller i byen.

Det mest ikoniske hotel i Évora er Pousada Convento de Evora. Det ligger lige midt i centrum med utroligt flotte omgivelser. Hotelbygningen er et gammelt kloster, der nu er indrettet som et femstjernet hotel, men stadig med sin gamle charme. Hvis du vil have en traditionel oplevelse fuld af charme, så er dette et af de bedste hoteller i hele Portugal.

Convento de Evora - Det bedste hotel i Évora, Portugal
Pousada Convento de Evora

Som et alternativ anbefaler jeg Hilton Garden Inn Evora som ligger i den sydlige del af bycentrum, kun få minutters gang væk fra de vigtigste seværdigheder. Det er et ret standard hotel, men der er pænt og rent, god service, swimmingpool, god morgenmadsbuffet, og alt det nødvendige. Prisen for et dobbeltværelse ligger mellem 500-700 kroner pr. nat, afhængig af sæson.

Hilton Garden Inn Evora
Hilton Garden Inn Evora

Besøg byen på det rette tidspunkt

Évora ligger inde i landet, i den sydlige halvdel, så det bliver meget varmt om sommeren. Og det er ikke en underdrivelse: Der er jævnligt hedebølger, og hvis du ikke er glad for temperaturer over 40, så skal du passe på med at besøge i juli og august. Det er stadig muligt at tage dertil, men jeg anbefaler kun at du gør det, hvis du er tilpas med varmen.

Resten af året er der dog fint vejr. Juni og september er stadig ret varme, mens vinteren godt kan være lidt småkold. Alle måneder udover juli-august er dog udmærkede, og især foråret og efteråret er rigtigt godt. Hvis du kan besøge Évora i vinterferien, påskeferien eller efterårsferien, så er det perfekt!

Konklusion

Évora er en rigtig flot og historisk by som byder på gamle kulturelle attraktioner.

Den ligger inden for en acceptabel distance af Lissabon og Algarvekysten, så det er en oplagt destination, hvis du søger noget lidt anderledes i Portugal.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top